Affligem Blond

FLES BIER – Affligem Blond is een goudgeel Belgisch abdijbier met een diepe smaak en een lichte, frisse afdronk. Een helder en verfrissend goudkleurig bier met een stevige schuimkraag. Het heerlijk evenwichtige aroma doet denken aan vers brood, kruiden, citrus en vanille. Na de zachte smaak van de eerste slok leidt de ronde smaak van tropisch fruit tot een verfrissende afdronk. Bij het walsen van het bier komen er sterke tonen van banaan, specerijen en een hoparoma vrij.

World Beer Award

Affligem Blond is een bovengistend abdijbier van 6,8%. Deze smaakvolle blond heeft een reeks awards gewonnen. Oa. goud op de European Beer Star in 2006, 2007, 2008, 2009 en 2012. Goud won dit bier ook op de International Beer Challenge in 2012.
De Affligem Brouwerij in Opwijk (België) heeft op woensdag 30 november 2016 met hun Affligem Blond de World Beer Award voor beste pale ale ter wereld in ontvangst mogen nemen. De World Beer Award is een internationale onderscheiding die wordt toegekend aan bieren binnen verschillende categorieën. De jury, bestaande uit internationale experts die de genomineerde bieren blind proeven, heeft Affligem Blond dit jaar uitgeroepen tot beste pale ale.

Benedictijenabdij van Affligem

Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1129; de eerste afbeelding dateert van 1570. Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet Affligemzoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel. Na de terugkeer van de monniken in 1870 duurde het nog tot 1885 alvorens ze zelf opnieuw bier brouwden. Ze brouwden tot 1917, toen de Duitse bezetter het koperwerk aansloeg. Vanaf 1920 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog werd er opnieuw bier gebrouwen. Op 13 maart 1940 werd er de laatste maal in de abdij gebrouwen door broeder Tobias Vergauwen. Op 1 maart 1956 werd een overeenkomst gesloten met brouwerij De Hertog te Deurne en in december van dat jaar werden de eerste kratten Affligem dubbel verkocht. Dit bier werd ontwikkeld door Adrien Floor, technisch directeur van de brouwerij en dom Tobias Vergauwen (brouwer van de abdij). In 1957 kwam de Affligem Tripel op de markt.

Vanaf 1966 maakte brouwerij De Hertog deel uit van de Brasserie de Ghlin te Bergen. Op 15 december 1969 legde de Brasserie de Ghlin de boeken neer en uit dit faillissement kochten de gebroeders De Smedt, in overleg met de abdij, de rechten op de merknaam. Vanaf 1970 werd het bier door brouwerij De Smedt uit Opwijk verder geproduceerd. In 2000 nam de Nederlandse brouwerijgroep Heineken een groot belang in de Opwijkse brouwerij en werd deze herdoopt tot Affligem Brouwerij. In 2010 werd het merk Affligem in de portefeuille van Alken-Maes ondergebracht en verdween de vennootschap Affligem Brouwerij. Affligem wordt in 2013 en 2014 uitgerold als ‘global brand’ voor Heineken. De abdij van Affligem blijft echter eigenaar van het merk waardoor de recepten niet zullen veranderen.

Het wapenschild van Affligem bestaat uit het zwaard van de apostel Paulus en de gekruiste sleutels van de apostel Petrus. Deze symbolen verwijzen naar de ridderlijke en kloosterlijke traditie van Affligem.

Terug naar het bierdossier

ontworpen door Wessel Huising in opdracht van Grand Café De Hofhouding - alle rechten voorbehouden