Bootjesbier

FLES BIER – De Antwerpse Brouw Compagnie van het internationaal meermaals bekroonde Seefbier hebben een tweede bier op de markt gebracht: het Bootjesbier.

Het nieuwe bier werd ‘Bootjesbier’ gedoopt, een knipoog naar zowel de Red Star Line als naar een gelijknamig bier dat vorige eeuw – van de jaren 30 tot 60, in Hoboken gebrouwen werd. Op het label prijkt een speciaal ontworpen werk van de Antwerpse schilder en grafisch ontwerper Stefaan Ooms, die de rede van Antwerpen met de Red Star Line en het stoomschip de Belgenland afbeeldt.

Antwerpse Brouw Compagnie

Achter de schermen van de Antwerpse Brouw Compagnie werd er – naast het brouwen van Seefbier – gedurende twee jaar en via meer dan 26 varianten met verschillbootjesbier glas en bierende ingrediënten, methodes en combinaties geëxperimenteerd. Uiteindelijk is er gekozen voor een amberkleurig bier met zeven procent alcohol. “In de keuze van de grondstoffen zoals de 4 moutsoorten, de combinatie van Belgische en Amerikaanse hop, het inzetten van de historische Belgische Seefgist in een Amerikaans brouwschema en de combinatie van de kruiden Gember en Koriander worden telkens de twee brouw-werelden samengebracht.” Het resultaat is een vernieuwend bier met Belgische signatuur – evenwichtig en gebalanceerd – doch met exotische invloeden.

De eerste productie van het Bootjesbier is dubbel zo omvangrijk als die van het Seefbier bij de lancering, om een tekort door een eventuele grote vraag in de beginperiode ditmaal te vermijden.”

Gember en Koriander

“Goed dat ze voorbereid zijn”, zegt bierdeskundige en -publicist Hans Bombeke. “Ik voorspel een vliegende start voor het Bootjesbier. In de mond is het fruitig met smaken als pompelmoes en exotisch fruit. Het is laagdrempelig, maar toch complex genoeg om interessant te zijn. Er zit een peperigheid aan, misschien van de gember en ik proef ook een zoetje, dat zijn wellicht de restsuikers van de mout. Met 7 procent alcohol zit je in de gulden middenweg tussen degustatiebier en een doordrinker.”

Je kan het Bootjesbier proeven in onder andere de Muze, Kassa 4, het Antwerps Bierhuyske, Gollem, Uilenspiegel en Kiebooms. Of gewoon in ons eigen kikkerlandje in Buren bij De Hofhouding.

DRINK ‘N BOOTJE. ‘T ZAL U VERKWIKKEN!

Terug naar het bierdossier

ontworpen door Wessel Huising in opdracht van Grand Café De Hofhouding - alle rechten voorbehouden