Brugse Zot

FLES BIER – Brugse Zot Blond is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig en kruidig aroma. Het bier wordt gebrouwen met vier verschillende moutsoorten en twee aromatische hopvariëteiten die het bier een unieke smaak geven. De smaakbeleving neigt naar een zekere bitterheid. In het complex karakter vallen ook citrusachtige toetsen te ontdekken.

Brugse Zot is een natuurlijk bier, dat ontstaat uit een selectie van alleen de beste ingrediënten. De hergisting op fles zorgt er bovendien voor dat het bier een langere natuurlijke houdbaarheid heeft. Het bier is uiterst geschikt in combinatie met diverse culinaire specialiteiten op basis van vis en schelpdieren, rundsvlees en desserten gebaseerd op rode vruchten.

Brugse ZotBrugse zotten

De bijnaam van de Bruggelingen is “(Brugse) zotten”. Deze bijnaam danken ze aan volgende legende: nadat ze Maximiliaan I van Oostenrijk in hun strijd om autonomie voor een tijd gevangen hadden gehouden, verbood deze het houden van een jaarmarkt en andere festiviteiten. In een poging om hem te sussen, hield Brugge voor hem een groot feest en vroeg daarna de toelating opnieuw een jaarmarkt te mogen houden, belastingen te mogen innen én … het bouwen van een nieuw zothuis. Hij antwoordde: “Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!”.

3,2km lange bierleiding

Brouwerij De Halve Maan startte in december 2015 met de aanleg van een 3,2 km lange pijpleiding. Een pijpleiding van 3,2 kilometer die onder de historische vesten van Brugge loopt, van aan de brouwerij in het centrum via het Waggelwater en ‘t Zand tot aan de bottelarij aan de Brugse ring.

Met dat unieke project wil de brouwerij die onder meer instaat voor de productie van Brugse Zot verder groeien en er tegelijkertijd voor zorgen dat de binnenstad gespaard wordt van zware tankwagens.

Crowdfunding

Een groot deel van budget komt van een uniek crowdfunding project. De Halve Maan biedt drie pakketten, waarvan de duurste €7.500,- kost. In ruil krijg je daarvoor elke dag een gratis Brugse Zot en een attest dat investeerder bijdraagt aan de bouw van pijplijn. Een succes zo blijkt, want de stadsbrouwerij haalde op die manier ruim €250.000,- op.

“Het succes van de crowdfunding illustreert nu al het grote maatschappelijke draagvlak dat de bierpijpleiding kon opbouwen, en dagelijks blijven er nog intekeningen binnenkomen uit binnen- en buitenland”, aldus brouwer Xavier Vanneste. Bijna alle investeerders worden uitgenodigd om de start van de werken mee te vieren.

Brouwerij De Halve Maan

Brouwerij De Halve Maan in Brugge“De actieve brouwerij in de Brugse binnenstad heeft een unieke erfgoedwaarde, en dit geeft aan het bier de authenticiteit en geloofwaardigheid die Brugse Zot als stadsbier moet hebben. Intussen groeide de brouwerij uit tot één van de belangrijkste Brugse toeristische trekpleisters, met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Ook de economische impact van de brouwerij op het toerisme is dus niet te onderschatten”, aldus Vanneste.

Het totale kostenplaatje, inclusief reinigingsinstallaties en automatisatie, bedraagt vier miljoen euro.

bron: De Standaard

Terug naar het bierdossier

ontworpen door Wessel Huising in opdracht van Grand Café De Hofhouding - alle rechten voorbehouden