IJwit van ’t IJ

FLES BIER – Vanaf nu kunt u genieten van ‘het’ witbier van Mokum; en wel IJwit van Brouwerij ’t IJ. De brouwerij, schitterend gelegen in een oude molen aan de rand van het centrum. Waar men louter bier van hoge gisting brouwt, met een voorkeur voor zwaardere bieren. Het is een eigenzinnige brouwerij – ijgenzinnig? – en het beschikt over een onlangs gerenoveerd proeflokaal waar u vrijwel alle bieren van het vat kunt proeven.

IJwit van ’t IJ

IJwit is een stevig Amsterdams witbier dat gevaarlijk lekker doordrinkt. Licht troebel, mooi goud van kleur en met een mooie, zachte schuimkraag. Naast gerstemout gebruikt men bij het brouwen van de IJwit ook tarwemout, waar het bier zijn naam aan ontleent (“wit” is oud Nederlands woord voor tarwe).
De tarwemout geeft een heerlijk frisse smaak aan het bier. De toevoeging van korianderzaad en citroen tijdens het brouwen zorgt voor de licht kruidige en citrusachtige tonen. Door de fijne licht zoete afdronk is de IJwit een geweldige dorstlesser.

Brouwerij ’t IJ

In 1983 werd Brouwerij ’t IJ opgericht door Kaspar Peterson in een kraakpand, aan het IJ. Kaspar had succesvolle nummers geschreven voor de band Drukwerk (‘Je loog tegen mij’, ‘Hé Amsterdam’) en had bier leren brouwen in België. Na twee jaar, in 1985, verhuisde de brouwerij naar het leegstaande, voormalige badhuis ‘Funen’, waar het nog steeds gevestigd is.

Brouwerij’t IJ heeft twee vestigingen. De meest bekende zit naast molen de Gooyer in Amsterdam-Oost, aan de Funenkade 7, waar ook het proeflokaal gevestigd is. Verderop in de straat hebben staat een tweede brouwerij aan het Zeeburgerpad. Al het IJbier wordt in de eigen brouwerijen in Amsterdam gebrouwen. De bieren van Brouwerij ’t IJ zijn allen ongefilterd en ongepasteuriseerd, en op eigen locatie op ambachtelijke wijze gebrouwen. Een aantal bieren zijn gebrouwen uit biologische grondstoffen en zijn als biologisch gecertificeerd door Skal. Zo wordt ook de IJwit gebrouwen met biologische grondstoffen. Het internationale allure van Amsterdam proef je in de bieren; deze zijn van wereldklasse!

In mooie schoongespoelde glazen schenken wij IJwit uit de fles inclusief perfecte schuimlaag.  en nog biologisch ook! Kom een IJtje tikken in ’t Hof! Wij zien u dan graag aan onze toog!

Terug naar het bierdossier

ontworpen door Wessel Huising in opdracht van Grand Café De Hofhouding - alle rechten voorbehouden