De Koninck APA

TAPBIER – Dit is de smaak van ’t Stad. Van ruige dokken en volle terrasjes. Van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. De Koninck is Antwerpen in het bekendste glas van België.

En dit bolvormige glas heeft hem het koosnaampje bolleke opgeleverd. Op z’n Antwerps bestel je het als een bolleke Keuning. En omdat er in ’t Stad al eens ‘gezwansd’ mag worden, hebben we nu met een knipoog Antwaarpse Pale Ale (APA) toegevoegd op het etiket.

De Koninck

De Koninck APA is een amberkleurige Spéciale belge met een alcoholpercentage van 5,2% en een densiteit van 12° Plato. Dit bier is sinds 1913 op de markt en is het klassieke Antwerpse “bolleke”. Het wordt gemaakt met Tsjechische Saaz- hop en honderd procent zuivere mout. De Koninck APA is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (de VLAM) erkend als streekproduct.

Bolleke

Brouwerij De Koninck brouwt reeds sinds 1833 bier op de grens tussen Antwerpen en Berchem. Op het logo van de bieren en op de kroonkurken prijkt steeds een hand. Deze stond eerder afgebeeld op een naburige grenspaal. De hand heeft betrekking op de 15de eeuwse Antwerpse legende over Silvius Brabo. Bieren van De Koninck worden allemaal gedronken uit een typisch bolvormig glas: het bolleke. Daarom wordt een De Koninck APA ook kortweg een bolleke genoemd.

Filmpje

Terug naar het bierdossier

ontworpen door Wessel Huising in opdracht van Grand Café De Hofhouding - alle rechten voorbehouden