Nonkel Pater

FLES BIER – Sinds een jaar vloeit er ook een donker bier uit de ketels van de Antwerpse Brouw Compagnie (ABC). De stadsbrouwerij is bekend van het Seefbier. Nonkel Pater. Een donker (tegen het zwarte aan) bier dat ruikt naar chocolade, koffie. Maar ook rozijnen, vijgen en een beetje framboos. Een bier met power. Heerlijk voor de winterdag!

nonkel paterQua Dubbel

Het brouwsel is een kruising tussen een klassieke Belgische dubbel en een qua druppel. Het bier is ondanks een ABV van 9% verrassend doordrinkbaar. Gestart als ‘winterbier’ is het door de terechte lovende reacties en de sterke vraag doorheen het hele jaar beschikbaar in de brouwerij. Dit bier moet je zeker proeven. Naast Nonkel Pater brouwt de Antwerpse Brouw Compagnie ook Seefbier en Bootjesbier.

Nonkel Pater

In de jaren zestig had iedere Vlaamse familie wel zijn ‘nonkel pater’. Baardige mannen die met straffe verhalen menig huiskamer, schoollokaal of parochiezaal muisstil kregen. Ze vertelden over het leven in de ‘missies’, bezield door het ideaal om de blijde boodschap te verkondigen. De meesten van hen deden dat in Congo.
Vandaag schuifelen deze krasse tachtigers rond in kloosters en tehuizen, en kijken ze voor een laatste keer achterom. Ze putten uit een schier oneindig arsenaal van ontroerende, grappige en meeslepende anekdotes. En op die manier schetsen de laatste overlevende missionarissen de grote geschiedenis van nonkel pater in Congo.

Antwerpse Brouw Compagnie

De nieuwe brouwzaal van de Antwerpse Brouw Compagnie is gevestigd in het Noorderpershuis, een beschermd industrieel monument op het Eilandje. “Dat is ons grote geluk geweest, want het was verre van evident om in hartje Antwerpen nog een locatie te vinden die voor deze functie gebruikt mag worden” zegt Van Dyck. “We zijn bovendien wel klein en onafhankelijk, maar geen microbrouwerij”. “Er moesten grote installaties kunnen staan en we moeten bereikbaar zijn voor vrachtwagens.”

Nonkel Pater is vanaf nu verkrijgbaar in De Hofhouding

Terug naar het bierdossier

© 2019 Restaurant de Hofhouding