Pauwel Kwak

FLES BIER – Pauwel Kwak is een amber Belgisch speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8,4%). Het wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels in Buggenhout, die reeds zes generaties in familiehanden was. Pauwel Kwak is een hoog gistend bier, amberkleurig, met een licht moutig aroma en een fruitige afdronk.

Kwak

Pauwel Kwak heeft een heerlijke fruitige geur die doet denken aan abrikozen, maar ook de zoetigheid van zoethout komt naar voren. Bij het proeven van dit speciale Belgische bier proeft u, net als de geur, de abrikoos. De fruitige smaak blijft hangen samen met een zoetigheid die doet denken aan karamel. Daarnaast heeft het nog een wat lichte bittere smaak die verneembaar is in de fijne afdronk.
Het mooie van dit bier is, is dat ondanks zijn hogere alcoholpercentage van 8%, het toch een zacht biertje is.

kwak_bier-en-glasHet glas en de naam

In de tijd van Napoleon was brouwer Pauwel Kwak uitbater van koetsiersherberg De Hoorn in Dendermonde. Omdat de koetsiers hun koets niet in de steek mochten laten, liet Kwak een speciaal glas maken met een bolle onderkant, dat in een houten houder hangt. Die houder werd bevestigd aan de koets. Door de vergrote bolle onderkant kon het glas ook niet omvallen tijdens de rit, het glas bleef namelijk altijd rechtop hangen. De koetsiers konden op die manier hun glas veilig bij de hand houden. Het voetje om de houder neer te zetten werd er later aan toegevoegd. Een dergelijk glas noemt men daarom ook wel een koetsiersglas.
Kwak was niet de werkelijke achternaam van de brouwer. Door zijn gezette postuur werd hij Kwak genoemd. Sommige mensen beweren dat de naam Kwak komt van de vorm van het glas. Als de laatste slok bier onvoorzichtig uit het speciale glas wordt gedronken zou het geluid “kwak” hoorbaar zijn en de inhoud van de bol zou over je kleding gulpen.

Brouwerij Bosteels

Brouwerij Bosteels werd opgericht in 1791 door Everarist Bosteels en is tot op heden reeds 7 generaties in handen van dezelfde familie, achtereenvolgens door stichter Everarist, Jozef, Martin, Leon, Antoine, Leon en Antoine Bosteels. In 2014 kwam een deel van de brouwerij evenwel in handen van het overnamefonds Waterland.
Frans, de zoon van Jozef, was gedurende 13 jaar burgemeester van Buggenhout. Antoine, de grootvader van de huidige beheerder, stond 50 jaar aan de leiding van het bedrijf en was verschillende keren burgervader.
Door de jaren heen is brouwerij Bosteels sterk gegroeid. Tripel Karmeliet is daarbij hun grootste succesbier. De voorbije jaren werd de productie reeds sterk opgedreven, maar kan nog steeds niet aan de vraag voldoen. In 2011, 2012 en 2013 gebeurt daarom telkens een investering van 3 miljoen euro. De totaalomzet in 2011 bedroeg 17,2 miljoen euro, met een totale productie van 90.000 hl bier. In 2013 was de omzet gestegen tot 24 miljoen euro, met een bedrijfswinst van 5,9 miljoen. De productie in 2015 bedroeg 145.000 hl. Op 8 september 2016 werd bekendgemaakt dat de brouwerij zal overgenomen worden door AB InBev.

Terug naar het bierdossier

ontworpen door Wessel Huising in opdracht van Grand Café De Hofhouding - alle rechten voorbehouden