Seefbier

TAPBIER – Seefbier is een uniek historisch en legendarisch Belgisch Speciaalbier, en hét historische streekbier van de stad Antwerpen.  Gedurende meer dan een eeuw was het het meest gedronken bier van de stad, zo populair dat een deel van Antwerpen – de Seefhoek – er vandaag nog naar genoemd is.  Het werd gebrouwen door de verschillende kleine speciaalbierbrouwerijen die zich in en rond de stad bevonden. Wanneer deze verdwenen rond de Eerste Wereldoorlog, verdween ook het Seefbier.

SeefhoekSeef

Decennia lang was dit unieke en legendarische bier verdwenen, tot het bijna een eeuw later – aan de hand van de oorspronkelijke receptuur – terug tot leven gebracht werd!

Het Seefbier won sinds z’n terugkeer zelfs 2X GOUD op de meest prestigieuze bierwedstijden ter wereld:
–   GOUD op de WORLD BEER CUP (World’s best other style Belgian ale)
–   GOUD op de WORLD BEER AWARDS (Europe’s best Belgian style ale)
–   GOUD op de WORLD BEER AWARDS 2014 (World’s & Europe’s best Belgian ale)
–   GOUD op GLOBAL CRAFT BEER AWARDS 2015 (World’s best)

In het begin van de twintigste eeuw leefde de Antwerpenaar in een rijkelijke stad. In het stadscentrum werden langs de boulevards luxueuze warenhuizen en brasseries opgetrokken. Toch hadden niet alle Antwerpenaren boodschap aan deze rijkdom. Sommigen woonden in vervallen wijken in de binnenstad: de zogenaamde faubourgs, of zoals Antwerpenaren het zeggen het faboert. Ook in de wijk Seefhoek waren de meeste bewoners voornamelijk arm. Seef was ook de naam van een licht, schuimend troebel bier dat in Antwerpen en de omliggende gemeenten door verscheidene brouwers gebrouwen werd. Het bier was dusdanig populair dat de wijknaam Seefhoek, een volkse wijk berucht om de vele cafés en danszalen, en waar bijgevolg veel Seef gedronken werd, er naar vernoemd zou zijn.

Antwerpse Brouw Compagnie

Vanaf 9 maart 2012 wordt het bier weer verkocht. Het initiatief kwam van Johan van Dyck die de Antwerpse Brouw Compagnie had opgericht om verdwenen bieren nieuw leven in te blazen. Seefbier is het eerste bier dat de brouwerij op de markt brengt. Burgemeester Patrick Janssens was in het stadhuis degene die de eerste slok mocht nemen, en doopte het prompt tot tweede stadsbier van Antwerpen

Terug naar het bierdossier

© 2019 Restaurant de Hofhouding