Weihenstephaner

FLES BIER – Weihenstephaner Hefe Weissbier wordt vaak gezien als de Moeder van alle Weizenbieren. Deze topper wordt over de hele wereld bejubeld. Niet voor niets, want het is een geweldig bier met een volle body, fruitige aroma’s van banaan en natuurlijk het kenmerkende kruidnageltje. Een bier geschikt voor elk moment op de dag.

Oudste brouwerij ter wereld

Brouwerij Weihenstephaner brouwt in de oudste nog steeds bestaande brouwerij ter wereld. In 1040 kreeg het Benedictijner klooster het recht bier te brouwen en te verkopen in Freissing, een stadje op een afstand van 30 km van München. In het jaar 1803 gingen het brouwrecht en alle eigendommen van de brouwerij over naar de staat Beieren. Beieren was in die tijd nog een monarchie.

De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan is een bierbrouwerij in het stadsdeel Weihenstephan van de Duitse stad Freising. De brouwerij is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. In 1040 kreeg het Benedictijnse klooster het recht bier te brouwen en te verkopen in Freising. Omdat de echtheid van de oorkonde waarin dit recht wordt vermeld echter ter discussie staat, claimt ook de Klosterbrauerei Weltenburg de titel van “oudste brouwerij ter wereld”.

In 1803 gingen het brouwrecht en alle eigendommen van de brouwerij over naar de staat Beieren. Beieren was toen nog een monarchie. Weihenstephan heeft geen gebruik gemaakt van het recht zich koninklijk te noemen. Wel wordt in elk etiket het koningswapen weergegeven. Sinds 1921 draagt de brouwerij bovendien het predicaat Bayerische Staatsbrauerei, Beierse staatsbrouwerij. De oudste bewaard gebleven gebouwen, het vroegere klooster, stammen nog uit de 17e eeuw. De installaties zijn echter hypermodern. Aan de brouwerij is een van de brouwersfaculteiten van de Technische Universiteit München verbonden.

Weissbier

Weizen bier is van oorsprong Zuid-Duits witbier. De Duitsers gebruiken de termen Weizen en Weiß door elkaar. De term ‘Weissbier’ slaat niet op de kleur van het bier, maar op de gebruikte graansoort, namelijk tarwe in plaats van gerst. Het bier is ongefilterd, waardoor de gist (‘Hefe’) zich nog in het bier bevindt en het bier ook uitgesproken troebel blijft. De smaak is wat kruidig, met een volle afdronk.Het Duitse tarwebier wordt gebrouwen met een bovengist, maar sommige bieren krijgen een ondergist mee wanneer ze worden gebotteld. Voor Weizen wordt gemoute tarwe gebruikt.

Weizen moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, hierdoor krijgt het een extra volle schuimlaag. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak.

Filmpje

Terug naar het bierdossier

ontworpen door Wessel Huising in opdracht van Grand Café De Hofhouding - alle rechten voorbehouden