Een cadeau met een verhaal

2010 – Wij hebben vandaag een prachtig cadeau gekregen van één van onze gasten de heer Jacobs van de Hof uit Leersum. Een cadeau met een verhaal. Het gaat namelijk om een kleine kopie van een kraagsteen uit de Sint Lambertuskerk uit Buren.

Kraagsteen

De heer Jacobs van de Hof ontving de kraagsteen ongeveer 25 jaar geleden tijdens een bezichtiging van de kerk georganiseerd door Monumentenzorg. Het heeft al die jaren een mooi plaatsje gehad in zijn woonhuis in Leersum, maar tijdens een bezoek aan ons Grandcafé ontstond het idee om de kraagsteen te schenken aan De Hofhouding. Wij, blij verrast, zijn direct op zoek gegaan naar het verhaal achter de kraagsteen. En wat bleek; het origineel is nog aanwezig in de kerk. En in een vitrine, onze kopie met het onderstaande verhaal.

De kraagsteen betreft een verkleinde kopie van de in de steunberen aan de zuidzijde van het koor gevonden gebeeldhouwde natuurstenen kraagstenen ter ondersteuning van de gewelfribben van het nimmer gebouwde zuid-nevenkoor. Soortgelijke kraagstenen hebben zich ook op het hoofdkoor bevonden, waar nu nog slechts de afgehakte (natuurstenen) kraagstenen te zien zijn.

Hieronder treft u eerst een aantal foto’s aan van de originele kraagsteen in de kerk en daarna de kopie in De Hofhouding. Door middel van de pijltjestoetsen op uw toetsenbord kunt u door de foto’s heen bladeren.

ontworpen door Wessel Huising in opdracht van Grand Café De Hofhouding - alle rechten voorbehouden