Gouden Carolus Classic van ’t vat

Maart 2018 – Nu het Bockseizoen ten einde loopt is het tijd voor een mooi donker bruin bier op de tap. Maar dan wel een hele lekkere! Nou; we hebben even moeten proeven maar we hebben ‘m gevonden. En wel tijdens ons bezoek aan de stadsbrouwerij van Mechelen.
De Gouden Carolus Classic. Dit oerbier vindt zijn oorsprong in de rijke Mechelse traditie. Elke Belgische stad had haar brouwerijen en eigen stadsbier. Zo dronken de Mechelaars “den Mechelschen Bruynen”.

Mechelen, in die periode hoofdstad van de Nederlanden, had haar brouwersgilde en de leden stonden op hun eer van brouwer om voor de Keizer het beste bier te brouwen. Een oude Mechelse kroniek meldt dat dit Groot Keizersbier, “Gouden Carolus” genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel, vooral bij de vossenjacht werd gedronken “daar dit zowel de ruiters als de paarden in volle vuur bracht en ze deed galopperen zodat de jacht steeds in beste stemming verliep”.

gouden carolus classicGroot Keizersbier

Dit “Groot Keizersbier” wordt nog steeds in de Mechelse brouwerij Het Anker gebrouwen.
Donkere, zeer evenwichtig gedoseerde karamel- en aromatische mouten zorgen, in combinatie met een traditionele hoge gisting, voor een uniek bier dat de warmte van wijn en de frisheid van bier verenigt. Hierdoor is het uiterst geschikt in combinatie met culinaire specialiteiten zoals stoverijen, wild, patés en zelfs sabayon. Na eerdere prestigieuze onderscheidingen te hebben behaald werd dit bier in 2010 uitgeroepen tot “World’s Best Dark Ale”. In 2012 won de Gouden Carolus Classic de gouden medaille op de World Beer Awards in de categorie World’s Best Dark Beer.

Specialbier van hoge gisting

Gouden Carolus Classic is een robijnrood bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8,5%. Door de hoge densiteit van het wort (19° Plato) wordt het geklasseerd bij de speciaalbieren. Het wordt gebrouwen volgens een recept uit de jaren ’60. Voor het gebotteld wordt, worden nog vergistbare suikers toegevoegd om gedurende 10 dagen een tweede gisting op gang te brengen. Daarna duurt het nog 3 maanden voor het verkocht wordt. Het bier is 3 jaar houdbaar. Gouden Carolus Classic is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) erkend als streekproduct.

De Classic van Brouwerij Het Anker heeft een volle, rijke neus van melange, toffee en peer druppels. Het bier heeft een mooie robijnrode kleur. Verder heeft het bier een flinke body met zoete en fruitige smaken. Ook is dit bier zeer aromatisch. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5% en heeft een hoge gisting. Is krachtig en toch glad. Sterke toffee smaak en rozijnen in de mond. Rijk, kruidig en zoet. Mooie warme alcohol en chocolade notities. Brouwerij Het Anker brouwt naast de Gouden Carolus ook het Mechelse stadsbier ‘Maneblusser‘.

Hoe dan ook. Kom genieten van het Hoffelijk Keizersbier ‘Gouden Carolus Classic’. En ook nog eens vers van het vat. Als dat geen goesting is!

Door naar het bierdossier

ontworpen door Wessel Huising in opdracht van Grand Café De Hofhouding - alle rechten voorbehouden